2016. jan 25.

Civilizációnk különleges műalkotásokon keresztül

írta: Mirrorka
Civilizációnk különleges műalkotásokon keresztül

Sorozatajánló: Ez a civilizáció

Az Egy kis művészet belopta magát a szívembe, de amikor az Ez a civilizáció sorozatot először láttam, Matthew Collingsba egyenesen szerelmes lettem. Mármint tulajdonképpen nem a brit művészettörténészbe, hanem abban, hogy milyen átláthatóan, és könnyen érthetően képes beszélni a művészet és a civilizáció látszólag bonyolult kapcsolatrendszeréről. 

croppedimage948500-21-07-15_794.jpg

A négyrészes, egyenként 48 perces sorozatban Matthew Collings azt tárja elénk, hogy az ősi kultúráktól a modern korokig hogyan alakította civilizációnkat a művészet. Gyakorlatilag a civilizációnk történetét mutatja be a legszebb és legkülönlegesebb művészeti alkotásokon keresztül.

"Megtudjuk, hogyan hatott egymásra a kereszténység, az iszlám és az ősi pogány népek kultúrája, s azt is végigkövetjük, hogyan került az ember a művészet középpontjába. Megismerjük az egykori viktoriánus látnokot, John Ruskint, aki úgy gondolta, hogy a művészet nyújthat megoldást az ipari kor problémáira. A záró részben Matthew Collings a mai ember szabadságát, zavarodottságát és bizonytalanságát mutatja meg a modern művészeten keresztül."

A sorozatot magyarul a Da Vinci Learning adón nézhetitek meg, máshol nem találtam. Szerencsére elég gyakran ismétli a műsort a csatorna, így a port segítségével levadászhatjátok. Az Ez a civilizáció előzetes kedvcsinálóját ITT nézhetitek meg. A Youtubon viszont (pl.  ITT) fent van az egész sorozat angolul:

Nekem legjobban az utolsó rész tetszett, amiben a bizonytalanság koráról (vagyis a jelenről) illetve a kortárs művészet összefüggéseiről beszélt. A kortárs művészet mindaddig valami teljesen értelmezhetetlen dolog volt számomra. Matthew Collingst hallgatva, viszont megvilágosodtam. Azt azért nem állítom, hogy a sorozat megnézése után minden kortárs műalkotás mondanivalóját értem. Viszont adott egy olyan nézőpontot, ami által már el tudom helyezni ezeket különös, furcsa tárgyakat a művészet világában.

A sorozat epizódjai:

  • Istenek világa
  • Érzések
  • Mentsétek meg a lelkeinket
  • Bizonytalanság
Szólj hozzá

sorozat videó Matthew Collings Ez a civilizáció