2019. jan 10.

Anyaság vagy hipszter szakáll - alternatív útvonalak a Szépműben

írta: Mirrorka
Anyaság vagy hipszter szakáll - alternatív útvonalak a Szépműben

Szépművészeti útvonaltippek

szm_honlap_terkep_700x1050px_anyasag_2018_11_05-700x1050.jpg

Tök véletlenül jutottam el a múzeum egyik eldugott aloldalára, ami zseniális alternatív útvonalakat kínál az állandó kiállításban.

A Szépművészeti Múzeum honlapja totál kaotikus. A kiállításokhoz tartozó információkat persze meg lehet rajta találni, de minden oldalon további ajánlók és műtárgy leírások és újabb ajánlók és újabb leírások vannak, ami miatt tulajdonképpen végtelenné válik a kattintgatás és szkrollozás. Ha nem vigyázok, fél napokat is el tudok tölteni az oldalon, és teljesen beleveszek a sok érdekességbe és információhalomba. Egy ilyen kattintgatás után tök véletlenül jutottam el a múzeum egyik eldugott aloldalára, ami zseniális alternatív útvonalakat kínál az állandó kiállításban.

Útvonaltippek

  • Az álszakálltól a hipszterszakállig
  • Egy kisfiú születése - karácsonyi képek
  • Perspektíva
  • Szűz Mária - a történelem legtiszteltebb nője
  • Angyalok
  • Krisztus és a házasságtörő asszony
  • Leonardo követői a Szépművészeti Múzeumban
  • Anyaság 

A útvonaltippeket a Metropolitan Egyetem hallgatói dolgozták ki. Mindegyikénél jelzik, hány képet érint, és mennyi idő a bejárása, valamint térkép is segíti az állomások megtalálását. Az útvonalak némelyike humoros, mások pedig felérnek egy művészettörténeti órával. 

Ezekben az alternatív útvonalakban az a jó, hogy új kedvenceink lesznek. A hatalmas tárlatanyagból kiragadott képek jobban megmaradnak az emlékezetünkben, mintha úgymond koncepció nélkül próbálnánk befogadni a múzeum összes látnivalóját. 

Az alternatív útvonalak közül személyes kedvencem az Anyaság, mert a terhességem alatt nekem pont témába vágott. A múzeumba akkor nem jutottam el, de a túra képekkel és vicces leírásokkal ellátott állomásai virtuálisan is totál élvezhetőek voltak. Ha végre eljutok a Szépműbe, biztos, hogy felkeresem az új kedvenc Szűzanyámat, és a közelében kiállított képekre is jobban felfigyelek majd.

(Az Útvonaltippeket egyébként a Látogatás menüpont alatt találtam meg.)

Szólj hozzá

Szépművészeti Múzeum útvonaltippek tematikus séta